Algemeen

Hoe bewaak ik mijn grenzen?

20 november 2015

grenzenbewaken

Ik heb regelmatig te maken met het feit dat ik weer eens over mijn grenzen ben gegaan. Het is ook gewoon moeilijk om binnen je grenzen te blijven als je bijvoorbeeld bepaalde dingen wilt. Zeker als je een chronische ziekte hebt, moet je hier extra goed op letten. Toch geldt dit natuurlijk voor iedereen. Iedereen heeft grenzen die hij/zij moet bewaken. Hoe ik dat doe? Ik vertel het je graag!

“Nee” zeggen
Ik begin gelijk met misschien wel het minst leuke. Je zal soms, of regelmatig, nee moeten zeggen. Als ik bijvoorbeeld een vergadering heb ’s avonds, weet ik dat ik de volgende dag een dag volledig moet rusten. Zo’n vergadering vreet enorm veel energie. Daarom bekijk ik ook van te voren of een vergadering interessant en belangrijk is voor mij en of ik het ook aan kan. Anders moet ik nee zeggen. Of anderzijds; als ik wel ga, moet ik nee zeggen tegen afspraken voor de volgende dag. Hoe dan ook: nee zeggen. En dat blijft lastig.

Eigen tempo
Vergeet nooit dat je alles op je eigen tempo moet doen. Er is geen andere manier om jezelf voorbij te lopen dan niet je eigen grenzen te kennen. Doe jij er langer over om een casus te maken? Gun jezelf dan ook die tijd. Gun jezelf dat tempo wat je nodig hebt, zodat je daarna de stof goed beheerst.
Doe je langer dan gemiddeld over je rijles? Jij bent toch ook maar een individu? Doe het op jouw manier, jouw tempo. Alleen dan is de kans van slagen het grootst!

Ontspan!
Wat je ook absoluut niet moet vergeten is op tijd te ontspannen. Hoe dat je dat invult, is helemaal aan jou. Sommige gaan graag hardlopen, anderen lezen een blog. Zorg in elk geval dat je ook even ontsnapt uit de hectiek en drukte. Neem ook de tijd om jezelf te ontspannen. De een doet dat makkelijker dan de anders. Dus ook alles in jouw tempo.

Eigenlijk is het heel belangrijk dat je rekening met jezelf houdt. We leven nu in een maatschappij dat alles sneller dan snel moet, en beter dan goed. En dan vergeten we onszelf eigenlijk een beetje. Ik denk dat het belangrijk is dat we ook aan onszelf gaan denken. Niemand wordt er gelukkig van om uiteindelijk te ver over je grenzen heen te gaan. Niemand heeft daar wat aan. Dus let een beetje op jezelf. <3

Only registered users can comment.

 1. Het moeilijkste blijft om de dingen die je echt leuk vindt af te moeten zeggen, omdat de dingen die moeten nou eenmaal voorgaan. Zoals werk, huishouden en dergelijke. In mijn geval ga (of ging) ik ook regelmatig voor belangrijke, spoedzaken van mijn kinderen mijn grenzen. Dat was dan maar zo, dat was nodig.

  Ik ga morgen grensoverschrijdend bezig, maar lekker alleen voor mij 😉 Zondag bijkomen, komt goed.

  En Inge, je hebt wel gelijk, maar voor mensen zonder chronische ziekte ligt de grens (veel) verder en is de hersteltijd meestal korter. Maar iedereen heeft uiteindelijk een grens aan wat hij of zij kan. Dat klopt.

  Groetjes
  Ria
  Ria onlangs geplaatst…Fuck-it listMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge