DIY | Hobby onder de Loep

Hobby onder de Loep: Iris tekent al van jongs af aan!

24 oktober 2014

hobbyonderdeloep

Vorige week verscheen het artikel van Anna over haar passie en hobby zingen in de rubriek Hobby onder de Loep. Vandaag verteld Iris over haar tekenen. Zodra Iris kon tekenen, begon ze ermee. Inmiddels maakt ze hele kunstwerken. Vandaag verteld ze haar verhaal over haar hobby. Lees je mee?

Inmiddels heb ik verschillende hobby’s ontwikkeld, zoals bloggen, muziek luisteren, films/series kijken, sportief bezig zijn. Maar een hobby die ik eigenlijk altijd al heb gehad is tekenen. Vanaf het moment dat ik een potlood vast kon houden begon deze hobby zo ongeveer en nog steeds heb ik er geen genoeg van!

Tekening3

Hoe het tekenen voor mij begon
Tekenen begon voor mij al als kind. Op school ga je natuurlijk tekenen en knutselen, maar thuis ging ik daar gewoon lekker mee door samen met vriendin. Het waren toen simpele tekeningen die bijna elk kind wel maakt. Toen ik dertien was wilde ik er meer over weten. De website van de Deense tekenares Zindy was mijn inspiratie. Wat zij kon, wilde ik ook! Dus al snel ging ik zelf portretten tekenen. Eerst van mijn eigen gezicht. Ik ging bijvoorbeeld goed kijken hoe mijn oog nou echt in elkaar zit. Zo is het oog niet rond, maar ovaal en zit er om het oog ook een ooglid en waterlijn. En wimpers steken niet recht omhoog, maar meer gebogen en gaan verschillende richtingen op. Daarna ging ik steeds meer foto’s natekenen van gezichten die ik opzocht op het internet.

Tekening4

DeviantArt
Al snel wilde ik dat meer mensen mijn tekeningen zouden zien. DeviantArt was daar de geschikte website voor. Telkens als ik een tekening af had, scande ik hem in en plaatste ik mijn tekeningen op mijn account. Tegelijkertijd deed ik op DeviantArt ook inspiratie op van andere tekenaars.

Tekening2

Oefenen, oefenen, oefenen
Als er iets is wat ik geleerd heb van tekenen dan is het dat je er geduld voor moet hebben. Ik wilde zo snel mogelijk beter worden en ik zag ook bij elke tekening wat vooruitgang, maar je leert het niet in een week. Het duurt jaren om jezelf te ontwikkelen en om nieuwe dingen te ontdekken. Zo tekende ik vroeger eigenlijk alleen met tekenpotloden, daarna ging ik meer experimenteren met andere materialen zoals houtskool en waterverf. Ik ben nog steeds erg kritisch over mijn eigen tekeningen en er is nog steeds veel ruimte voor ontwikkeling. Wat ik soms nog steeds lastig vind is om nieuwe dingen te bedenken. Af en toe heb ik periodes dat ik veel inspiratie heb en veel teken, en soms is het wat minder.

Tekening1

Tips voor beginners
Tekenen is makkelijk om mee te beginnen. Het enige wat je in principe nodig hebt is papier en potloden (en een gum is misschien ook wel handig). Je hoeft echt niet de duurste materialen te hebben. Er bestaan speciale winkels met kunstbenodigdheden, maar de Blokker heeft bijvoorbeeld ook tekenpapier dat prima werkt. Dat geldt hetzelfde voor potloden. Zelf heb ik nooit echt tekenles of een opleiding gevolgd op dit gebied, maar dat is natuurlijk ook mogelijk om het te leren. Voor mij is het in ieder geval een erg fijne en ontspannende bezigheid waarbij de uren voorbij vliegen.

 

Wil jij ook graag vertellen over jouw hobby in Hobby onder de Loep? Dat kan! Stuur mij een mailtje om je aan te melden.

Only registered users can comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge