Fibromyalgie | Persoonlijk

Fibromyalgie | B12 injecties als medicijn voor mij

13 februari 2017

Bron: Pixabay

Al een ruim half jaar krijg ik elke maand een prik bij de huisarts. Gevuld met vitamine B12. En dit krijg ik vanwege mijn fibromyalgie.
Voor wie mij al een langere tijd volgt, weet dat ik veel diepte punten heb gekend wat betreft mijn gezondheid. Maar dit is het ultieme hoogte punt.

Omdat dit mijn leven écht veranderd heeft wil ik graag mijn ervaring delen.

Fibro blijft

Hoe mooi zou het zijn dat ik helemaal geen fibromyalgie meer zou hebben? Ja, daar zou ik echt geld voor over hebben. Maar helaas, dat gaat niet op.
De klachten zijn er nog wel eens. Maar niet meer zo vaak en heftig als voor deze injecties. Het is dus niet dat ik genezen ben.
Ik blijf nog wel klachten houden bij erge kou en hoge luchtvochtigheid. Over het algemeen zijn de klachten zo licht, dat ik geen pijnstillers gebruik. Dat betekend dus dat ik nog maar zelden pijnstillers (paracetamol 500mg 2x) gebruik en zwaardere medicatie (ibuprofen 600mg) heb ik alleen bij hele hevige pijn gebruikt wat ik het ruime afgelopen half jaar maar 2 keer heb ervaren.

Medicijn

Ik heb in het afgelopen half jaar maar 2x gehad dat ik écht extreme pijn had, zoals het eigenlijk voorheen altijd was. Op dat moment besef je je weer hoe goed je je altijd voelt en hoe erg die klachten eigenlijk zijn. En dan ineens begrijp je weer waarom je toen zo weinig kon. Op deze momenten gebruik ik nog wel zwaardere medicatie, maar ben al gezakt naar ibuprofen 400mg. Hoe minder van die rotzooi, hoe beter dat het is, denk ik.
Wanneer ik deze hevige pijn had, was dat in de laatste week van de injectie. Ik probeer altijd zoveel mogelijk een injectie uit te stellen tot de juiste datum, maar als het echt niet gaat kan ik gelukkig ook eerder terecht. En als ik zulke extreme pijn heb voor zo’n injectie, trekt de pijn zelfs de dag zelf langzaamaan weg. Hoe fijn!

Dat klinkt wellicht raar in je oren, maar het is echt zo. En het blijft elke keer raar, maar wel fantastisch dat ik met zo’n relatief simpele oplossing de pijn kan verminderen/bestrijden.
Maar wat ik al zeg, verminderen dan wel bestrijden. want het is niet over. En dat gaat ook niet gebeuren helaas.

Een echt leven

Ik heb nooit gedacht – maar wel altijd gehoopt en van gedroomd – mij zo te voelen zoals ik mij nu voel. Dat ik weer een leven zou krijgen. Dat ik zou kunnen werken voor een baas.
Al mijn dromen komen ineens uit. Door een simpele injectie. Ik vind ook dat daarom dat alle andere fibromyalgie-patiënten hiervan op de hoogte moeten zijn. En daarom schrijf ik dit artikel dan ook. Ik zal niet zeggen dat het iedereen helpt, maar de kosten zijn laag (zeker in vergelijking met andere behandelingen, 1 injectie kost ongeveer €3). Wat mij betreft altijd de moeite waard om te proberen.

En nu lijkt het alsof ik het de hemel in prijs, en dat doe ik ook. Maar het heeft voor mij écht een verandering in mijn leven gebracht. Sterker nog, het voelt alsof ik een normaal mensenleven heb gekregen. Het is echt als een geschenk voor mij.

Only registered users can comment.

 1. Fijn om te lezen dat dit zo’n positief effect op je heeft gehad<3 Iets wat ik zeker erg fijn voor je vind na alle ellende en pijnlijke momenten.. Dat het niet meer overgaat : tis hoe het is (jammer genoeg en je weet nooit wat ze nog gaan ontwikkelen), maar zeker een opkikker om te weten dat er zoiets als dit is om je beter te laten voelen. Mooi he, die medische wereld<3

 2. Goed om te lezen! Ik vroeg mij af of ze eerst je b12-waarde hadden getest en zo ja hoe laag deze dan was. Mijn ervaring is dat ik steeds bij de ondergrens zit, dus zeggen ze dat er niks aan de hand is. Had jij dit ook?
  Ik ben heel blij voor je dat nu je dromen weer uit kunnen komen en je een behoorlijk normaal leven kunt gaan lijden. Fijn dat fibromyalgie niet voor iedereen blijvend is op deze manier.

  1. Meer dan een jaar geleden hadden ze inderdaad daar bloedonderzoek naar gedaan. Toen was alles oké. Maar heb nu ruim een half jaar geleden doorgedramd bij de huisarts het ondanks mijn waarden toch te proberen. Gelukkig accepteerde hij dat, want mijn klachten waren toen echt heel erg.
   Hopelijk krijg jij ook de kans om dit eens te proberen.

 3. Beste Simone,

  Wat een mooi stuk heb jij geschreven!
  Daarom wil ik ook mijn ervaring delen met jullie.
  Zelf laat ik ook al een paar jaar vitamine B12 injectie bij de huisarts zetten. In het begin was het 2x per week en daarna langzaam afhuren naar 1x per maand. Ik ben er achter gekomen dat bij 1x per maand de pijn in de week voor de volgende injectie te heftig wordt.
  Nu zit er 3,5 wel tussen een dat is te doen.

  Groet Patricia

  1. Ja dat klopt. Ik voel ook meer pijn in de laatste week, maar ik kan het nog wel handelen. En mocht dat echt niet lukken kan ik in overleg vervroegd een injectie krijgen 🙂

 4. Ook bij mij werken de b12 injecties goed, helaas moet je wel een dokter vinden die wil mee werken.
  Ik kan iedereen aanraden om zijn/haar b12 goed te laten. Controleren wie weet helpt het jullie ook!

  1. Mijn huisarts was een jaar eerder ook geen voorstander. Ik heb hem gewoon de positieve verhalen van internet laten lezen en hem in laten zien dat het echt noodzakelijk was om het op zijn minst te proberen. Gelukkig kon ik tot hem door dringen!

 5. Mijn arts vind injecties maar niks
  Ik slik wel dagelijks vitamine b en na een jaar is het bij mij op een goed niv. Gekomen maar ik moet er niet mee stoppen want dan gaat het weer fout zo als je arts niet meewerkt begin dan zelf met vit. B gewoon van kruidvat ofzo geen multi gewoon vit b en wie weet helpt het.
  Ook voor mij vit.D een dubbele dosis in de wintermaanden .

 6. Hoi Simone,

  Fijn dat de b12 bij jou zo goed werkt! Zelf ben ik sinds iets meer dan een week geleden begonnen met b12 smelttabletten van 1000 mchg. Deze hebben dezelfde werkzame vitamine b12 als een injectie, maar worden beter opgenomen door je lichaam. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat een tekort aan vitamine b12, voor dezelfde klachten kan zorgen als bijvoorbeeld fibromyalgie. Heel veel klachten overlappen elkaar. Dus in jouw geval is het dus ook de vraag, welk deel is door de fibro veroorzaakt bij jou en welk deel door een tekort aan b12. Volgens metingen hebben wij in Nederland zelden een b12 tekort, maar wat de gezondheidszorg een tekort vindt, is voor ons lichaam eigenlijk chronisch te weinig. Nou ja, eigenlijk maakt het helemaal niks uit natuurlijk. Wat voor jou telt, is dat je minder klachten hebt en dat is in elk geval mooi meegenomen toch? Maar voor mensen die nu denken dat het voor een ieder gaan werken, wilde ik toch even laten weten hoe het ook kan zijn. Overigens, ik slik ook dagelijks een zakje magnesium, ook dit voorkomt krampen, maakt dat ik beter slaap en dat ik me beter kan concentreren. Ook daar heb ik heel veel baat bij!

  In elk geval dank voor het delen en hopelijk blijft het je zo goed helpen!

  1. Hoi Ellen,

   Ik ben ervan op de hoogte dat je er dezelfde klachten van kunt hebben. Maar ik ben overtuigd dat het echt fibromyalgie is. Daarnaast heb ik injecties omdat dat sneller in je lichaam komt en sneller wordt opgenomen. Via je maag gaat er al vaak veel verloren.

   Dankje voor je verhaal! 🙂

 7. ik heb ook sinds een 2 tal jaren maandelijks een b12 injectie en idd het is niet over maar word er wel en heel stuk gemakkelijker van, je kunt weer meer dingen dan zonder de b12. als je het bij je ha voor elkaar krijgt zeker proberen succes allemaal groeten Geke

 8. Simone ,
  Vreselijk om te lezen.Heb het al eens met je arts besproken meer te gaan injecteren…..dus altijd op geleide vd klachten. Klachten voorblijven dus. Het is niet toxisch …niet overdoseerbaar maar brengt herstel aan veel systemen. Ook spieren en zenuwen.

  Kijk eens op http://www.b12-institute.nl
  Volgens mij ken je de Facebookpagina B12 tekort de vergeten ziekte en hebben wij al eens mailcontact gehad. Vragen? Stel ze gerust.

  Beterschap

 9. Hoi, ik heb al jaren een vitamine b12 tekort, ik krijg al jaren elke maand de injecties bij de huisarts totdat ik de smelttablet gevonden had. Deze smelttablet zorgt ervoor dat het direct je bloedbaan in gaat omdat je die onder je tong moet houden. Ik ben in februari 2016 begonnen met de smeltabletten en in juni heb ik mijn laatste injectie gehad. In november heb ik me weer laten prikken voor de bloedwaarden en deze was nog nooit zo hoog geweest. Bij de injecties moest ik steeds eerder terugkomen en dat heb ik nu niet meer. Ik voel geen pieken en dalen meer. Ik kan het iedereen aanraden! Mocht je meer informatie willen dan hoor ik dat graag. Groetjes Dewi

 10. Ik heb ook jaren een b12 tekort
  En mag ik ieder maand een spuit halen
  Ben ervoor naar Lelystad geweest en omdat een huisarts moeilijk kan doen hebben ze mij geadviseerd om zelf de spuit in mijn bovenbeen te zetten en dat doe ik nu al vanaf 2014
  En om de 2 weken slik ik d-cura Voorne vit d tekort
  Mijn waardes waren heel laag toen ik ze liet testen

 11. Echter is Simone uit dit artikel NIET goed op de hoogte gesteld.
  Als je B12 te kort hebt dan heb je GEEN fibromyalgie
  Ik twijfel dan altijd er aan door wie zij gediagnosticeerd is.
  Want de reumatoloog heeft bij mij heel veel bloedtesten gedaan en verteld dat zoals B12 als je dat te kort hebt dat je dan vergelijkbare klachten hebt als Fibromyalgie maar dat als je B12 te kort komt dat je dan GEEN fibromyalgie hebt.
  Zonde dat er dan zo een misvatting ontstaat door iemand die niet goed geïnformeerd is of misschien niet eens bij de Reumatoloog is geweest.

  1. Dat vind ik wel erg makkelijk veroordeeld van je. Ik ben weldegelijk bij een reumatoloog geweest en zelfs tijdje onder controle. Mijn bloed hebben ze heel vaak gecontroleerd en ook via de huisarts. Ik vind niet dat jij de juiste persoon bent om hier een oordeel over te vellen. Ook jij bent geen arts. Bedankt voor je reactie.

 12. Hey hey.. wat goed om te horen dat t helpt.. maar ja iedere keer een prik? Waarom probeer je de aloe vera niet ? Mijn vriendin heeft dit ook gehad .. ontzettend veel last had ze hier van.. maar sinds ze aloe vera drinkt.. voelt ze zich beter dan ooit! Laat me weten als je er meer over wilt weten xxx ?

 13. Ik slik in het dagelijks leven multivitamine waarin onder andere B12 verwerkt zit maar wat nog veel belangrijker is om je voeding aan te passen!
  Met name de nachtschade producten zoals tomaat, paprika, aardappel en aubergine en geen varkensvlees.
  Start met het product die je het meeste gebruikt en laat deze 14 dagen uit je voeding en kijk of je verbetering merkt.

 14. Beste Simone,

  Mag ik vragen hoelang en op welke plekken jij (voornamelijk) al de klachten van fibromyalgie ervaart? Ikzelf heb nu op mijn 22e al ruim 10 jaar hoge pijnklachten, voornamelijk in mijn nek en schouders en sinds een paar jaar kan ik daar ook de benaming van fibromyalgie aan hangen. Heb jij enig idee of pijnklachten op deze plekken kunnen worden verminderd met behulp van de B12 injecties? En waar dienen ze de injecties precies toe?

  Ik hoor het graag, ik pak alle mogelijke hulpmiddelen graag aan!

  1. Hoi Ashley,

   Natuurlijk mag je dat vragen! De hoofdklachten heb ik vooral in mijn benen (enkels, knieën en ook heupen). Verder doet de rest van mijn lichaam ook altijd mee. Ik ervaar zelf wel veel minder (tot zelden) nog pijn sinds deze injecties. Al weet ik dat het bij iedereen anders kan zijn natuurlijk. Het is dan ook een kwestie van uitproberen of dit voor je zal werken.
   De injecties kunnen zowel in je bovenarm, als ik je bil worden geplaatst. Zoals je wellicht wel vaker leest zijn er mensen die ze zelf plaatsen, maar dat van mij kan ik niet zelf plaatsen omdat ze in de spier wordt gespoten (als ik het goed zeg hoor!).

   Hopelijk werkt het ook voor jou!

 15. Na 6 jaar onderzoeken in verschillende ziekenhuizen en heel veel huisarts bezoeken verder gaan ze nu bij mij ook kijken of ik fibromyalgie of CVS heb. Al het andere is uitgesloten en dit blijft eigenlijk over. Mijn vitamines zijn eigenlijk allemaal wel normaal maar zal zeker (mocht er fibromyalgie uit komen) deze b12 injecties eens voorleggen. Lijkt mij echt heerlijk om niet elke dag mee moe te zijn en pijn te hebben. Kan het mij haast niet meer voorstellen.

  1. Oh wat vervelend dat je nog steeds in de onderzoeken zit. Volgens mij – maar ik weet het niet zeker – wordt vitamine B12 ook wel eens bij CVS gebruikt. Maar dat zou je eens na moeten zoeken. Daar ben ik natuurlijk niet zo in thuis. De slechte dagen zijn er zeker nog wel hoor. Bijvoorbeeld als ik enorm over mijn grenzen heen ga. Sterkte en succes nog met de onderzoeken, hopelijk is het snel duidelijk wat er aan de hand is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge