Algemeen

CHALLENGE: No-Buy Month

18 januari 2017

Bron: Pixabay

Dit is geen nieuwe challenge, maar wel eentje die ik al héél lang eens wilde doen. Alleen ik had altijd weer een excuus om het niet te doen. 2017 is nog maar net begonnen en ik wil het daarom dan ook bijzonder beginnen.
Wie word er nou niet verleid bij de Action? Of Ikea? Of…. Nou noem maar op. Ik vind het altijd moeilijk bij de Action. Het komt dan ook zelden voor dat ik zonder iets de winkel weer verlaat. En hoe leuk die winkel(s) ook zijn, het is toch beter om soms wat te laten liggen.

Wat houdt de no-buy challenge in?
Voor wie deze uitdagende challenge nog niet eerder heeft gezien, zal ik in het kort uitleggen wat hiervan de bedoeling is.
De naam van de challenge zegt het al; je mag niks kopen. Holy moly! Maar, er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, zoals de gewoonlijke rekeningen (tja, je kan ze moeilijk negeren) of als je ineens een kapotte jas hebt (Dit was vast karma, want vlak nadat ik dit schreef ging mijn jas ook echt kapot. Gelukkig nog in januari.) en geen vervanger hebt en je gewone boodschappen. Maar verder is het de bedoeling dat je dus helemaal niets koopt.
‘Wat zeg je?! Helemáál niks?’ hoor ik je denken. Nope, helemaal niks. Ook niet even je leuke cadeaubon die je met kerst hebt gehad gebruiken, want dan zal je snel weer verleid worden om meer te kopen. Dus gewoon even niks kopen.

Hoe ga ik dat aanpakken?
Ik ben de laatste maanden al een stuk bewuster van wat ik koop en wat niet. Ik overweeg steeds vaker of ik iets ook echt nodig heb. Dat is natuurlijk al een hele positieve verandering. En hopelijk maakt het me daarom ook wat makkelijker om deze challenge aan te gaan.
Ik denk dat het voor mij heel belangrijk is om niet de reclamefolders te gaan bekijken. Je wordt daarin altijd lekker gemaakt met allerlei leuke aanbiedingen. Daarnaast is het misschien ook verstandig om de Action wat meer te gaan vermijden. Want die winkel is soms is te aantrekkelijk en te slecht voor mijn portemonnee.

Dat betekend ook meteen dat ik geen hobbyspullen e.d. mag kopen. Dát zal wel serieus lastig worden. Daarom heb ik ook deze maand nog even de laatste benodigdheden ingeslagen, zodat ik mijn creatieve projecten wel gewoon kan (af)maken.
En misschien dat het ook wel verstandig is, als ik mijn pinpas sowieso thuis laat.

Zo zal je mij voorlopig niet meer zien 😉

Bron

Wat wil ik hiermee bereiken?
Het idee van de challenge is natuurlijk bewuster worden van je uitgaven. Dat is al sowieso een ding wat ik wil. Ik ben niet volledig onbewust. Ik weet best wat er in en uit gaat. Maar het kan en mag ook een stukje minder. Daarnaast willen we dolgraag weer op vakantie dit jaar en we willen het huis, zo ver als mogelijk, af zien te krijgen. Alleen je kan het geld natuurlijk maar één keer uitgeven. Door deze challenge zou ik tot wel €200,- meer kunnen sparen. Dat kan ik (correctie: we) goed gebruiken.
Dus door niks uit te geven in februari hoop ik dan ook dat ik mijn spaarrekening weer even lekker kan aanvullen. En daarnaast hoop ik ook dat ik na deze challenge nog bewuster ben van mijn uitgaven en dus meer kan sparen per maand i.p.v. doneren aan veel te leuke winkels.

De hele maand februari
Ik wil deze challenge in ieder geval de hele maand februari gaan volhouden. Aangezien ik mijn uitkering al ontvang rond de 23ste van de maand, houdt het in dat ik meteen op 23 januari zal beginnen. Dus eigenlijk net iets eerder.
Aan het eind van de maand schrijf ik een totale update en misschien ook nog een update na 2 weken.

Heb jij deze challenge al eens gedaan? En hoe pakte het bij jou uit?

Only registered users can comment.

  1. Wat goed! Ik denk dat ik al maandenlang een no-buy maand heb. Ik koop echt alleen wat ik nodig heb en mijn geld gaat dus voornamelijk op aan de boodschappen. Meer houd ik niet over 🙂 In mijn geval spaar ik er dus niet echt iets mee, maar het is inderdaad goed om hier eens bij stil te staan. Vaak kopen we toch (onbewust) impulsief. 🙂 Succes!
    Inge onlangs geplaatst…Planten | Het tulpenseizoen is begonnen!My Profile

  2. Wat een goed idee! Het zou voor mij ook wel wat zijn, ik ben ook veel te gemakkelijk te verleiden om even dit of dat te kopen. Februari is mijn verjaardagsmaand, dus dan voer ik dit liever niet bij ons thuis in, haha. Maar misschien is maart er wel een mooi moment voor. Ik ben heel benieuwd hoe het je zal vergaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge