no buy challenge
Algemeen

CHALLENGE | No buy month #2

12 januari 2018

no buy challenge

Vorig jaar (exact een jaar geleden) deed ik al eerder deze challenge. Deze challenge viel mij de eerste week behoorlijk zwaar. Echter heb ik na deze challenge wel een hoop meegenomen wat ik doorgaans nog steeds doe. Zoals me afvragen of ik iets daadwerkelijk nodig heb. Hierdoor heb ik al veel onnodige kopen kunnen voorkomen. Toch ga ik deze uitdaging nog een keer aan.

Meer sparen

Het eerste doel is om meer te kunnen sparen. Het is je vast niet ontgaan dat de Wajonguitkering is gekort met ongeveer €50 per maand. Dit is met een klein bedrag een flinke smak. Ik realiseer mij ook, dat wanneer ik mijn vriend niet had, ik ook niet meer op mezelf kon wonen en weer terug moest naar mijn ouders. Of dan wel dat ik moest gaan aankloppen bij de voedselbank. Wat geen schande is, maar je wilt het liever niet natuurlijk.

Goed ik dwaal af, want het doel is meer sparen. Echter is dat er deze maand compleet ingeschoten. Wajong omlaag en de zorgkosten omhoog, rekeningen die ik niet had verwacht. Het geld loste letterlijk op. En daar baal ik gigantisch van. Maar gelukkig hebben we dan deze challenge, waarmee ik hopelijk mijn spaargeld weer kan gaan inhalen. En zelfs mijn verjaardagsgeld (!!) ging er door heen terwijl dat helemaal niet de bedoeling was. Dus dat bedrag wil ik sowieso extra kunnen sparen. Dat zou neerkomen op minimaal €200 sparen in februari.

Inspiratie

Ik liep al langer met het idee om deze challenge weer aan te gaan. Al sinds november dacht ik hier over na. Maar er kwam nog geen doorslag in. Mede door hier bovenstaand en de video van Alwin en Saske (zie hieronder), die leven zoals iemand leeft in de schulden, hebben mij geïnspireerd om deze challenge weer te gaan doen.

Tevens wil ik deze challenge ook doortrekken naar de boodschappen. We letten al best wel op met wat we kopen. De grote weekboodschappen doen we altijd bij de Lidl en andere dingen – die ze niet hebben – bij de Albert Heijn (en dan te letten op bonusaanbiedingen). Maar ik heb ook pas de Aldi ontdekt (waarom kom ik daar nooit?!) waar je echt voor heel weinig geld eten kunt kopen.
Soms laat ik me alleen verleiden door aanbiedingen. Zoals bijvoorbeeld wasverzachter. We hebben 3(!!) flessen staan. Dus we hebben ook voorlopig echt geen nieuwe nodig. Dat soort dingen wil ik dus ook gaan verminderen. Hiermee hoop ik dat we langer met ons boodschappengeld (á €200 p/m) kunnen doen. We weten dat het kan, dus we moeten gewoon even wat beter opletten. Het geld wat overblijft van het boodschappengeld is voor het spaarpotje.

Wanneer begin ik?

Ook dit jaar zal ik dus in de maan februari deze challenge aangaan. Echter krijg ik al eind deze maand mijn uitkering gestort. Dus vanaf 23 januari tot en met 23 februari ga ik niks meer kopen. Jammer genoeg kan ik niet exact op 1 februari starten, maar het zou niet eerlijk zijn als ik dat wel zou doen. Ik zou dan namelijk kunnen valsspelen en dan heeft deze hele challenge ook geen nut. Dus 23 januari it is!

Maar hoe werkt deze challenge dan?

Nu ben ik al een hele tijd aan het ratelen over wat mij motiveert om deze challenge weer te starten. Maar wie weet heb jij nog nooit eerder gehoord van deze challenge en weet je helemaal niet hoe het werkt. Dus laat ik het dan maar eens even uitleggen.

De regels zijn eigenlijk heel simpel: je koopt niks. Niks? Nee, echt niks. Laten we vooropstellen dat mijn winterjas dit keer niet weer kapot gaat (ik heb nu wel een reserve!) en andere onverhoopte dingen die écht écht écht moeten, mogen wel. Maar de gouden regel is natuurlijk dat je niks koopt. En je niet laat verleiden door de Action, Hema, Big Bazar en andere leuke (goedkope) winkels. Mijn grote geheim is om mezelf af te vragen: ‘Heb ik dit écht nodig?’. Heel vaak is het antwoord natuurlijk nee. Dus je kunt het dan lekker in de schappen laten liggen en alleen dingen kopen die je nodig hebt.

Q: Heb jij deze challenge al eens gedaan? En zo ja: hoe ging het jou af?

Only registered users can comment.

  1. Goed zeg! Ik heb dit al een paar keer gedaan, en eigenlijk gaat het me best goed af eigenlijk. Ik ga hem nu niet doen, want de maanden voordat ik mijn nieuwe baan had waren een aaneensluiting van no buy challenges, dus ik ben er wel even klaar mee 😉
    Jenn onlangs geplaatst…Wandelen-tag 2018My Profile

  2. Ik heb zo’n challenge afgelopen september gedaan en werd me heel bewust van mijn shopgedrag! Dat was wel echt een positief punt. Maar ik vond het ook mega saai stiekem haha, ben dol op shoppen.. Vind de video van Vetgezellig heel goed trouwens!

  3. Heel veel succes Simone! Lijkt me nog best moeilijk. Ik heb zoiets nog nooit gedaan, maar zou het misschien wel moeten doen… Zo heb ik misschien eindelijk een keer overzicht in wat ik maandelijks overbodig uitgeef!

  4. Stoer hoor! Ik heb een aantal keer een Buy Nothing New Month gedaan, waarbij je dus wel tweedehands mag kopen en natuurlijk ruilen en lenen. Dat gaat me inmiddels makkelijk af, omdat ik eigenlijk altijd probeer om nu eerst tweedehands te kijken. Hopelijk lukt het om nieuwe patronen in te bouwen gedurende deze maand, heel veel succes met de laatste loodjes!
    Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Valentijn: zo geef je de wereld wat liefde vandaagMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge